Instandhouding waterkeringen

PIW2.0 - Nieuwsbrief 2017-02 14 april 2017

Kennisdag Inspectie Waterkeringen 2017: Overbruggen

201703_FOTO_Kennisdag2017 // cc20170323-156_kennisdag.jpg (145 K)Overbruggen. Dat was het thema van de Kennisdag Inspectie Waterkeringen die op 23 maart plaatsvond in Burgers' Zoo in Arnhem. Het was alweer de veertiende keer dat STOWA en Rijkswaterstaat deze dag organiseerden. Niet voor niets. Met meer dan driehonderd bezoekers - merendeels mensen uit de dagelijkse praktijk - bleek eens te meer dat de dag duidelijk voorziet in een behoefte. Een samenwerkend duo van dagvoorzitters, directeur Ellen Visser (Rijkswaterstaat Zee en Delta) en Watergraaf Peter Glas (Waterschap de Dommel), inspireerden de deelnemers tijdens het ochtendprogramma.

Kon u niet aanwezig zijn bij de Kennisdag of wilt u de dag herbeleven? Dat kan lees het verslag [Verslag kennisdag 2017.pdf] of kijk naar filmopnamen [STOWA Youtube Kennisdag] die zijn gemaakt op 23 maart.

Wij nodigen u graag uit voor de 15e kennisdag in maart 2018! Bent u daar weer bij?

 


De Grasdagen en Gras-Whatsapp-groep

201612_Profielfoto Jaap Bronsveld // jaap_bronsveld_portret.jpg (120 K)Alles wat je moet weten van en over gras

De Grasdagen
In het nieuwe beoordelingsintrumentarium WBI2017 staan voorschriften voor het beoordelen van de kwaliteit van de grasbekleding. De zode is gesloten, open of fragmentarisch. Je kunt dit vaststellen door visuele inspectie en het steken van een plag. Tijdens de grasdagen van de STOWA gaan we aan de slag met deze beoordeling. We beginnen ’s morgens met een uurtje theorie. Daarna gaan we de dijk op om de kwaliteit in de praktijk vast te stellen. De Grasdag staat onder leiding van twee deskundigen: André van Hoven (Deltares) en Cyril Liebrand (EurEco). De dag is bedoeld voor de dijkbeheerder én voor de collega’s die de beoordeling uitvoeren. Bezoek deze dag samen!

Deelname is gratis. Opgeven kan via de STOWA website. Meer informatie is te vinden op de STOWA website.

11 mei: http://www.stowa.nl/nieuws___agenda/agenda/Grasdag_regio_ZUID
18 mei:  http://www.stowa.nl/nieuws___agenda/agenda/Grasdag_regio_MIDDEN 
31 mei: http://www.stowa.nl/nieuws___agenda/agenda/Grasdag_regio_NOORD

Voor en door beheerders: De 'Gras-Whatsapp'
Meld je aan voor de Whatsapp groep over gras voor en door dijkinspecteurs. Dat kan bij Jaap Bronsveld stuur je digitale visitekaartje naar 06-52083436 (grasbekleding@stowa.nl). Meer informatie kijk naar deze boodschap.

     

 

     


Ervaringen delen over en meedoen met de werkplaatsen Risicogestuurd Beheer en Onderhoud

zorgplicht foto // 2013_folder_zorgplicht_foto.jpg (107 K)Vind je zelf het wiel uit met risicogestuurd beheer & onderhoud of lift je mee op de landelijke samenwerkingen die gaande zijn? Dat het onderwerp leeft, was te merken op de Kennisdag van 23 maart jongstleden, waar de workshop over dit onderwerp erg goed werd bezocht! Wil je meedoen met een werkplaats? Er zijn nog een klein aantal plekken in de werkplaatsen beschikbaar. Meld je aan via stowa@stowa.nl. Voor meer informatie, zie ook eerdere PIW nieuwsbrieven en de youtube film van de workshop op de kennisag (klik hier).

Peter Boone: “Bij ons waterschap is het bestuur op strategisch niveau gestart met Asset Management. Ik heb mij aangesloten bij de werkplaatsen, omdat ik juist zoek naar hoe ik het onderwerp op operationeel niveau in de praktijk vorm kan geven. Dan heb ik het over decompositie van dijken en dergelijke. Ik ben blij dat ik me heb aangesloten. Het kost mij niet veel tijd, ik denk een dagdeel per twee maanden en uiteindelijk gaat het me tijd schelen, omdat ik niet alles zelf hoef te verzinnen. Juist door discussie met collega’s gaat het onderwerp leven en brengen we het samen verder. We sorteren samen voor op wat landelijke trends kunnen worden. Ik zou zeggen: ‘Sluit je aan en lift mee op deze landelijke ontwikkeling’ ".

Daarnaast organiseren ook andere projecten werkplaatsen. Zo organiseert de POV Piping op 9 en 11 mei twee workshops over de POV Piping Werkplaats. In Werkplaatsen verbinden we de praktijk aan de theorie: ‘van weten naar begrijpen’. Uit onze ervaringen tot zover blijkt dat we hierdoor de piping-opgave kunnen verkleinen en kosten reduceren, maar ook het vakmanschap en werkplezier vergroten. We willen de Werkplaats meer bekendheid geven en vaker inzetten bij dijkprojecten. Daarom organiseren we 2 workshops waarin deelnemers in 3 uur tijd de meerwaarde van de Werkplaats ervaren. Download de uitnodiging en meld u aan! Meer informatie is te vinden op www.pov-piping.nl